Het zwarte varken van Bigorre is het inheemse varken dat sinds mensenheugenis in de centrale Pyreneeën aanwezig is, het oudste varkensras dat bekend is in Frankrijk. De Porc Noir Gascon is een geheel zwart varken. De huid is sterk gepigmenteerd, de borstelharen zijn over de hele lengte zwart, de snuit en hoeven zijn ook zwart. Dit dier is een puur Gascon-ras. Op sommige boerderijen, wanneer het in het appellatiegebied wordt gekweekt, draagt het de naam Porc Noir de Bigorre.
Het zwarte varken van Bigorre, herkenbaar aan zijn zwarte vacht en horizontale oren, is een raszuiver varken dat in vrijheid leeft op zijn grondgebied van oorsprong, Bigorre, op de grens van de Hautes Pyrénées, Gers en Haute Garonne. Het is aan de voet van de bergen, in dit zachte en vredige landschap van weilanden en kreupelhout, dat het zwarte varken van Bigorre zich in kleine kuddes verplaatst om zich te voeden, genietend van een gezond dieet op basis van de natuurlijke hulpbronnen van zijn omgeving.
Het Black Gascon Pork is rustiek en krachtig, het weerstaat seizoensgebonden slecht weer en vooral hitte beter dan enig ander. Levendig en alert, met goede voeten en stevige, rechte koten, kan hij uitstekend lopen. Ze zijn ook een productief ras, attent en vol zorg voor hun jongen en ook erg sociaal en nieuwsgierig.
Erkend door chef-koks en fijnproevers
Met een natuurlijke groeicyclus van ongeveer vijftien maanden ontwikkelt het smakelijke en malse vlees een unieke en verwachte aromatische kracht die wordt gewaardeerd door de meest veeleisende fijnproevers.
De smaak zit in het vet!
Het vlees is fijn gemarmerd met intramusculair vet en omgeven door een buitenste laag wit vet. Eenmaal gekookt, smelt het vet rond de bovenkant, wat resulteert in een licht vezelig, maar toch zeer mals, sappig en zacht vlees met een intense smaak.
De ham heeft een delicate en smeltende smaak en kenners houden van zijn uitzonderlijke vlees: rood, mals, sappig en intens.
De ham van de door ons gefokte varkens wordt erkend als een van de grootste en smakelijkste Europese hammen.
De Noir de Bigorre wordt gekenmerkt door de bijzondere kwaliteit van het vlees en het vet, die het mogelijk maken om overheerlijke gezouten ham te produceren.
Ons project is om de varkens in hun natuurlijke omgeving te houden en het op een artisanale manier te transformeren. Naast Noir de Cochon is er slechts een handjevol fokkers die produceren teneinde gekwalificeerde varkensslagerijen, delicatessenwinkels en particuliere klanten tevreden te stellen met dit prachtige stuk vlees.
Door de uitzonderlijke kwaliteit is dit soort vlees in 2015 erkend als AOC. Er worden twee gelabelde producten erkend: de AOC “Jambon Noir de Bigorre” en de AOC “Porc Noir de Bigorre”.
Het vlees van onze varkens in Darp is extra lekker doordat het biologische voer dat wij gebruiken wordt gemalen in de prachtige molen in het dichtbij gelegen De Wijk (De Wieker Meule)